Andelen af Ikke-vestlige mænd årgang 1987 dømt efter straffeloven

English version: The Share of Non-Western Men Born in 1987 Convicted According to the Danish Criminal Code

Nye tal viser et meget højt niveau for kriminalitet begået af særlige grupper af ikke-vestlige mænd. Andelen af dømte mænd årgang 1987 med baggrund i Syrien, Libanon og Somalia er på omkring 55 procent.

Ifølge de seneste kriminalitetstal fra Danmarks Statistik fremgår det, at antallet af anmeldte voldsforbrydelser, voldtægter og trusler er på et historisk højt niveau. Personfarlig kriminalitet hører til blandt de groveste forbrydelser, nemlig overtrædelser af straffeloven.

Jo mere nøjagtige oplysninger, man har om gerningsmændene, jo bedre muligheder har man for at forebygge kriminalitet og dermed forhindre, at stigningen i grov kriminalitet fortsætter.

Vi ved, at særlig mænd med ikke-vestlig baggrund er markant overrepræsenteret i kriminalitetsstatistikkerne. Gruppen af ikke-vestlige personer dækker imidlertid over store forskelle. Hvordan ser det ud, hvis man ser på de enkelte oprindelseslande og på udviklingen over en årrække, dvs. når personerne er blevet voksne og nærmer sig de 30 år?

Danmarks Statistik offentliggjorde i sin seneste årsudgivelse Indvandrere i Danmark 2017 en opgørelse over andelen af mandlige ikke-vestlige indvandrere og efterkommere født i 1987, der mellem en alder på 14 og 28 havde fået minimum en straffelovsdom. Resultatet var 37 procent for efterkommerne og 42 procent for indvandrerne. Til sammenligning var andelen 17 procent for mænd med dansk oprindelse.

Tænketanken Unitos har fået Danmarks Statistik til at lave en særkørsel, der deler tallene op baseret på personernes oprindelsesland. Da der i mellemtiden er gået knapt et år, er undersøgelsen udvidet med et år, således at domme tælles med indtil alderen 29.

1987-tabel

I tabellerne i Indvandrere i Danmark 2017 udelades felter, hvor datagrundlaget er mindre end 10 dømte personer. Det samme er gjort i resultatet herover for oprindelseslande med færre end 10 dømte personer. For en række landes vedkommende er der tale om små befolkningsgrupper, men det er ikke desto mindre påfaldende, hvor konsistent mønsteret er.

Indvandrere og efterkommere er blevet lagt sammen for at inkludere flest mulige oprindelseslande. For de fleste ikke-vestlige oprindelseslande er forskellen mellem indvandrere og efterkommere dog lille med undtagelse af Jordan, hvor 1 af 3 indvandrere er dømt, mens 77,8 procent af 18 efterkommere er dømt, og Jugoslavien, hvor 55,7 procent indvandrere er dømt, mens tallet er 28,3 procent for efterkommere. Et andet bemærkelsesværdigt resultat er, at samtlige 8 ud af 8 med Etiopien som oprindelsesland er blevet dømt. Det er udeladt af tabellen ovenfor på grund af det lave antal personer, men indgår i kategorien “Øvrige afrikanske syd for Sahara”.

Ifølge Indvandrere i Danmark 2017 har årgange efter 1987 en mindre andel af personer med straffelovsdom. Dette fald gør sig imidlertid gældende for både ikke-vestlige grupper og for personer med dansk oprindelse, hvorfor den procentvise forskel mellem grupperne ikke ændres væsentligt.

(Opdateret 7. januar 2019 med én ekstra dømt person med dansk oprindelse ifølge Danmarks Statistik.)